biodegradable packaging

Zoznámte sa s novou generáciou bio obalov

Vzhľadom na to, že sa začal školský rok, je načase sa zaoberať tým, čo majú naši žiaci na desiatu. Ovocný pohár s plastovou lyžičkou? Bagetu v plastovom obale? Krabičku džúsu? Či nebodaj balíček čipsov? Všetky vymenované veci majú jednu vec spoločnú: odpad. Realita je taká, že jeden americký študent vyprodukuje priemerne až 30.4 kg odpadu spojeného s desiatou alebo zabaleným obedom každý školský rok. Ak použijeme jednoduchú matematiku a pokúsime sa odhadnúť spotrebu každého žiaka každej krajiny po celom svete, dospejeme k znepokojivému výsledku. Takže obaly jedál predstavujú reálny problém pre životné prostredie, pretože vačšina jedál je zabalených do ťažko rozložiteľných obalov.

Švédski dizajnéri Hannah Billqvist a Anna Glansén sa už pár rokov snažia zvrátiť tento trend. V roku 2012 spustili projekt s názvom This Too Shall Pass, ktorý sa zaoberá prírodou odbúrateľnými obalmi na jedlo, medzi ktorými sú dokonca obaly, ktoré sa dajú použiť na samotné varenie zabaleného jedla.

Jedlo je uvarené priamo v rámci samootváracieho balenia, ktoré sa otvorí automaticky, keď jedlo dosiahne tú správnu teplotu. Po použití môžete obal smelo hodiť do kompostu, kde sa ľahko rozloží.

Sustainable Expanding Bowl, ako ho nazývajú jeho dizajnéri, pozostáva z celulózovej nádoby, obsahujúcej lyofilizovanú potravu. Pridaním vriacej vody sa nielen uvarí obsah nádoby ale aj zvačsí jej objem a nakoniec sa sama otvorí.

bowl

jedlo

Tento projekt je taktiež v prvej fáze vývoja obalu, ktorý bude vyrobený z prírodných materiálov, ľahko rozložiteľných a rozpustných vo vode.

Táto krabička džúsu je vyrobená zo zmesi agaru (želatínová substancia odvodená z algae) a vody. Počas vyprázdňovania (konzumácie) obsahu tohto obalu, sa krabička úmerne zmenšuje. Za taký mesiac sa tento obal úplne rozloží, proste zmizne.

box

krabicky


Obaly pre suché komodity ako sú ryža alebo cestoviny, sú vyrobené z upraveného včelieho vosku. Tento obal je tenký ako papier a dá sa strhnúť ako pomarančová šupka.

asdf

supka

 

Dizajnéri tohto projektu taktiež vyvinuli bio kontajner pre oleje. Je vytvorený z karamelizovaného cukru a potiahnutý vrstvou včelieho vosku, ktorý sa dá ľahko rozlúsknuť ako vajíčko. Vzhľadom na to, že je tento obal tvorený cukrom a voskom, jeho rozloženie v prírode je takmer okamžité. Cukor, sa taktiež rýchlo rozpustí vo vode. Na druhej strane, málokto bude ochotný vyberať karamelové škrupinky z oleja, ak vám tam raz spadnú. Každopádne je to ešte len prototyp a v budúcnosti sa tento dizajn môže ešte zmeniť.

karamelovy obal

qwert

 

Poznámka editora: Ťažko povedať, čo by sa stalo vašim deťom v prípade, že by také karamelové vajíčko našli a zjedli.

Zdroj: iflscience